Logo Hjem...
Skoleskogen

Skogleksikon

Lignin

Lignin er treets eget kitt eller limstoff, som holder trefibrene sammen. Lignin utgjør ca. 20 % av vedmassen. Ligninet gjør at veden tåler strekkspenninger, f.eks. når du klatrer i et tre eller når det blåser.Når man produserer trepellets, er det ligninet som holder treflisene sammen. Lignin kan skilles ut og brukes som bindemiddel. I tillegg har stoffet flere gode egenskaper:

Ligninmolekyler limer seg fast til partikler de kommer sammen med. Samtidig er de negativt ladet, dvs at de stritter i alle retninger. Dermed kan de dra alle partiklene i en løsning fra hverandre slik at de spres jevnt utover.

Dette er nyttig for eksempel når man skal farge klær. Med lignin i fargeblandinga dras fargekornene utover og spres jevnt i vannet, og hele plagget får en jevn farge.

Lignin brukes også i betong. Her sprer den sand og sement utover i blandingen, og dermed slipper vannet bedre til innimellom. Det betyr at betongen renner godt ut i alle kriker og kroker når man støper, selv om man bruker lite vann.

Borregaard lager vanilje av lignin. Byggeklossene i ligninmolekyler ligner på vaniljemolekyler. Dermed kan man lage vaniljemolekyler som er akkurat som "ekte" vanillin. Vaniljesmak eller vanillin, kommer egentlig fra vaniljeorkidéen. Men fordi vi ikke kan dyrke nok orkideer til å framstille vanillin, lager vi vaniljesmak på andre måter.


Kilde: "Avfall - en ressurs", Ingrid Spilde, Newton-redaksjonen NRK

Mest populære:
Bøk
Hogstmaskina
Treprodukter
SKOGLEKSIKON
SPØR OM SKOG

Sist stilte spørsmål:

Fra frø til tre

Hvordan kan granfrø bli til grantre? Hilsen Gedna Ginbot (11) Kattem skole

Hei, Gedna, takk for spørsmålet ditt!

Inni frøet er det en kime (babyplante). Det er denne kimen som skal bli et nytt tre, og med seg har den en "matpakke" og en "arbeidsinstruks". Matpakka er frøhviten. Den inneholder mye næring, slik at den lille planten kan overleve til den kommer opp av jorda og kan lage maten sin selv.

Arbeidsinstruksen er hormoner som gir beskjed om hva som skal skje. Når det er passe varmt og passe mye vann, vil hormonene gi beskjed om at det er på tide å spire! Frøet kan registrere gravitasjonkreftene fra jorda, og vet derfor forskjell på opp og ned. Da vokser det små røtter nedover i jorda, og små blader vil stikke opp av jorda.

Ved hjelp av de grønne bladene, kan den lille planten lage maten sin selv. Den tar vann fra jorda, karbondioksid fra lufta og energien fra sola og setter det sammen til sukker (nam-nam!). I sukker er det masse energi, og sammen med andre nyttige stoffer fra jorda, kan den lille planten vokse seg stor og sterk. Det lille treet legger på seg ett nytt lag og en ny årring hvert år, - og til slutt blir det et stort grantre.

 

Denne filmen forklarer hvordan små frø kan bli til en stor skog: Fra frø til stor skog

Hilsen Anna Lena

Se flere spørsmål og svar...


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.


Send inn ditt eget spørsmål: